06-3456 66 31
Albardastraat 16, 7611 BD, Aadorp
info@laurentcranio.nl

Uitgebreide uitleg over Cranosacraal Therapie

Uitgebreide uitleg over Cranosacraal Therapie

Klik hier voor de korte uitleg

Eerst een uitleg over het systeem waar Craniosacraal therapie op gebaseerd is.

Cranium is de latijnse benaming van de schedel. Sacrum is het heiligbeen dat het botstuk is onder aan onze wervelkolom. Tussen deze twee delen ligt het centrale zenuwstelsel. Dit bestaat uit De hersenen in de schedel tot aan de uitlopers van zenuwen van ons ruggenmerg die door openingen in het heiligbeen naar o.a. de benen gaan. Om ons centrale zenuwstelsel (hersenen + ruggemerg) te voeden en beschermen is het omringd door een vloeistof: De hersenvloeistof of liquor cerebro-spinalis. De ruimte waarin deze vloeistof zich bevind is niet ‘waterdicht’. Omdat hersenvloeistof ‘weglekt’ neemt de druk af. Om de druk te herstellen wordt er ook weer vloeistof aangemaakt (door choroïdaal weefsel in de schedel). Aldus ontstaat er een schommeling in de druk van de hersenvloeistof. Je zou dit kunnen vergelijken met de toe- en afname van de druk in de bloedvaten op basis van het pompen van het hart.

De druk toename en druk afname van de hersenvloeistof is het Craniosacraal Ritme (CSR) en de basis voor Craniosacraal therapie. Naast het ritme van de ademhaling en het ritme van de hartslag is het CSR het derde primaire levensritme van het lichaam.

Op dit CranioSacraalRitme (CSR) bewegen alle delen van ons lichaam mee. Van de botten van de schedel tot aan de voeten en vanaf de handen tot aan de interne organen als lever en maag.

Als een deel van het lichaam minder goed met dit ritme meebeweegt spreken we van een restrictie of belemmering. Craniosacraal therapie is erop gericht om de oorzaak van deze verstoring op te lossen. Over het algemeen mag aangenomen worden dat delen die minder goed en soepel meebewegen op dit levensritme minder goed functioneren. Zoals een stijve knie je kan belemmeren bij het lopen zo is dit ook van toepassing op de wervelkolom, het zenuwstelsel en de interne organen. En net zo als met één minder goede knie zullen andere delen van het lichaam dit op moeten vangen (compensatie). Zo zouden er met een stijve knie, zonder pijnklachten, bijvoorbeeld rugklachten of pijn aan de andere knie kunnen ontstaan door scheef lopen of meer doen met de ‘goede’ knie. Behandeling van de ontstane rugklachten (=symptoom, niet oorzaak) zal geen blijvende oplossing zijn. Daarom onderzoekt cranio-sacraal therapie het hele lichaam omdat de plek waar de klachten zitten mogelijk niet de oorzaak is maar een gevolg van een probleem op een andere plek.

Wat doet een Craniosacraal therapeut?

Het Craniosacraal Ritme (CSR) is een heel subtiele golfbeweging door het lichaam en langzamer dan de hartslag en ademhaling. Hierdoor kunnen ook subtiele belemmeringen gevonden worden. Bij gevonden belemmeringen zal de therapeut met heel lichte druk de verstoorde delen ‘manipuleren’ om weer normaal mee te bewegen op het CSR. Hierdoor hersteld het normaal functioneren en kan het lichaam weer naar behoren functioneren. Hierdoor zal het herstelvermogen weer optimaal zijn werk doen. Als hiermee de oorzaak is weg genomen zullen ook klachten of problemen in andere delen van het lichaam herstellen.

Om je voor te stellen hoe licht de druk kan zijn bij de behandeling kun je een muntstuk van 1 euro op de rug van je hand leggen. Dan heb je een globale indruk hoe zacht de druk kan zijn die nodig is om de normale bewegelijkheid te herstellen. Het kan in sommige gevallen of op sommige plekken op het lichaam nodig zijn om met meer druk/kracht te werken.